IK PAS


Het jaar goed beginnen? Doe mee met Ik Pas!

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

IkPas helpt je bij je uitdaging. Je kunt bij ons terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten, badges die je kunt verdienen met uitdagingen; alles om jouw uitdaging te volbrengen!

We vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten.

Ambassadeurs van Ik Pas in Rijswijk

Mirjam Maris Meijer
“Van een tijdje geen alcohol ga ik een stuk beter en dieper slapen, daar kijk ik naar uit!”
Lees meer
De 34-jarige Mirjam van Maris Meijer is al liefst 11 jaar actief als fysiotherapeut. “Om het nieuwe jaar fris te beginnen, doe ik mee met Ik Pas”, aldus de werkneemster van T.I.M. Fysiotherapie. “Ik heb al vaker een tijdje geen alcohol gedronken (bijvoorbeeld voor een marathon) maar dan was er altijd een sportevenement/doel aan gekoppeld. Over het algemeen drink ik niet veel, doordeweeks sowieso niet en in het weekend af en toe een glas wijn of in de zomer een biertje. Maar op veel vlakken geeft het nieuwe jaar vaak een gevoel van een schone lei, fris begin, etcetera. Het lijkt me mooi om dit nu ook met alcohol te doen. Daarbij weet ik uit ervaring dat ik vaak een stuk beter en dieper ga slapen van een tijdje geen alcohol, dus daar kijk ik ook naar uit! Binnen onze praktijk zal ik zeker promoten dat ik deze maand zelf niet drink en kijken of ik andere mensen kan motiveren hiervoor!”
Winfried Smith
“Het uitdragen van de boodschap dat het gevaar van gewoontedrinker op de loer ligt, is voor mij belangrijker dan het alcohol te verbieden”
Lees meer
Sinds juni 2022 is Winfried Smith (64) actief als raadslid in de Gemeente Rijswijk. Als voormalig leraar en kindcoach heeft hij altijd al zijn best gedaan om de jeugd bewust te maken van de gevolgen van teveel alcohol. Jeugd en sport zitten nu ook in zijn portefeuille als raadslid. “Als ambassadeur wil ik wellicht via scholen en sportclubs de boodschap van NIX18. Gezondheid, onafhankelijkheid, groepsdruk en geld zijn thema’s die bij de jeugd besproken moet worden”, aldus Smith.
“Ik drink graag een wijntje of biertje bij etentje, feestje of bij een ontmoeting in de pub. Op de nieuwjaarsborrels zal ik bewust kiezen voor een alcoholvrij of alternatief drankje. Het belang van Ik Pas? Het uitdragen van de boodschap dat het gevaar van gewoontedrinker op de loer ligt, is voor mij belangrijker dan het alcohol te verbieden. Het gaat altijd om de voorlichting en goede acties, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Pressie van bovenaf werkt een stuk minder, het gaat om bewustwording.”
Delano Holman
“Ik wil mensen aan henzelf laten bewijzen dat het niet nodig is om alcohol te drinken”
Lees meer
Gezondheid staat bij Delano Holman (32) hoog in het vaandel. Delano is namelijk zowel personal trainer als zorgverlener. “Ik doe mee met Ik Pas omdat ik mijn gezondheid belangrijk vind. Daarin wil ik anderen stimuleren mee te doen om aan hun gezondheid te werken. Daarom ben ik ambassadeur van Ik Pas. Als ambassadeur ga ik mensen werven en motiveren om samen met mij deze maand mee te doen aan IkPas. Zelf drink ik eens in de twee à drie weken. Door aan IkPas mee te doen wil ik mezelf bewijzen, en anderen aan zichzelf laten bewijzen dat het niet altijd nodig is om alcohol te drinken op gelegenheden of feestjes. Door sterk te zijn en nee te kunnen zeggen tegen alcohol. Dat kan een uitdaging zijn. De grootste uitdaging voor mij is om van mijn whisky collectie af te blijven.”
Martine Koopman
“Ik wil laten zien dat je makkelijk een maand zonder alcohol kunt”
Lees meer
Martine Koopman (55) is sinds september 2022 voorzitter van de Sportraad. “Daarom vind ik het mooi om een gezonde leefstijl te promoten, en doe ik mee aan #Ikpas.” Martine is één van de ambassadeurs van Ik Pas. Normaal gesproken houdt ze wel van een wijntje. “Nu wil ik laten zien dat je makkelijk een maand zonder alcohol kunt. Januari is een maand met veel borrels, en wij hebben een huiskamerrestaurant. Er is dus veel verleiding waarbij ik normaal gesproken wijn of bier drink. Ik zal daar dus een alternatief voor gaan verzinnen!” Benieuwd of het Martine goed af gaat? Volg haar op social media.
Ronald Mooiman
“Ik vind het belangrijk om meer te weten te komen over de schadelijke gevolgen van alcohol, en dat vooral de jeugd onder de 18 jaar daar ook van op de hoogte is”
Lees meer
De 60-jarige Ronald Mooiman is al sinds 2005 actief als Freelance journalist, fotograaf en internetondernemer. “Ik ben een gezelligheidsdrinker. In de zomer, als het lekker warm is, gaat een biertje er altijd wel in. In januari ben ik ambassadeur van #ikpas, en zal ik ook meedoen met deze campagne. Ik wil tijdens deze maand laten zien dat alcohol niet noodzakelijk is om plezier te hebben en dat overmatig gebruik gevaarlijk kan zijn. Ik vind het belangrijk om meer te weten te komen over de schadelijke gevolgen van alcohol, en dat vooral de jeugd onder de 18 jaar daar ook van op de hoogte is. De grootste uitdaging zal niet mijn eigen drankgebruik zijn, alhoewel ik wel zal moeten oppassen om onbewust wat alcohol te nuttigen. Ik zal in ieder geval geen ontwenningsverschijnselen krijgen, haha!”
Anne Rombouts
“In mijn vriendenkring is het heel normaal om overal een drankje bij te pakken. Het lijkt me goed dat ik hier bewuster over na ga denken’’
Lees meer
Anne Rombouts is 28 jaar en werkzaam als woordvoerder. In januari is ze ambassadeur van Ik Pas. “Toen ik gevraagd werd als ambassadeur voor IkPas had ik even mijn twijfels. Ik ga niet liegen, ik hou wel van een drankje. Maar toen ik erover na ging denken, leek het me wel een mooie, gezonde start van het nieuwe jaar en een goede uitdaging voor mijzelf. In mijn vriendenkring is het heel normaal om overal een drankje bij te pakken. Het lijkt me goed dat ik hier bewuster over na ga denken.””
Anne vervolgt: “Ik wil meer stil staan bij de gewoonte van een drankje pakken voor elke gelegenheid of als manier van ontspanning. Daarnaast ben ik benieuwd wat het voor mijn gezondheid doet en of ik veel verschil ga merken. ‘Een beetje aangeschoten is wel lekker’, is een uitspraak waar ik mezelf op betrapte afgelopen weekend. Als ik afspreek met vrienden is het heel gebruikelijk dat we een drankje nemen. Zowel bij een borrelavondje, als samen koken en eten. Maar los van een gezelligheidsdrinker, vind ik het ook lekker om een wijntje te pakken als ik alleen op de bank een film kijk bijvoorbeeld.”
“Toen ik een vriendin vertelde dat ik ambassadeur word voor IkPas, was haar eerste reactie ‘Denk je dat je dat gaat volhouden?’ Ik denk dat de grootste uitdaging niet per se ligt bij de tijdsduur, maar meer dat ik niet automatisch een wijntje neem als ik gezellig uit ben met vrienden. Maar een goede uitdaging ga ik natuurlijk niet uit de weg! Er staat al een aantal etentjes en borrels gepland voor januari, waarvan ik denk dat de alcohol er rijkelijk zal vloeien. Ik ben benieuwd hoeveel vrienden ik mee kan krijgen om de alcohol ook een keer in te ruilen voor iets anders, maar ik wil vooral het gesprek aan gaan met anderen en hoop daarmee meer bewustwording te creëren.”
Mark Wit
“Ik zal zichtbaar het IkPas polsbandje dragen”
Lees meer
Sinds juni 2022 is Mark Wit wethouder van de gemeente Rijswijk. In januari zal hij meedoen met Ik Pas. “Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind om onder de aandacht te brengen dat alcoholgebruik met risico’s voor de gezondheid komt. Bewustwording is het begin van gezonder leven. Daarnaast is het nooit verkeerd om na een feestelijke maand even een pas op de plaats te maken en jezelf bewust te maken van een gezonde levensstijl.” De wethouder omschrijft zijn alcoholgebruik als “één van gezelligheid en samenzijn”. Maar aandacht voor en het bewust zijn van alcoholgebruik en vooral de vanzelfsprekendheid ervan is ook voor de wethouder ook erg belangrijk. “Januari staat bekend om haar vele borrels. Zeker als wethouder is dat iets waar je niet onderuit komt. Maar uit ervaring (ik doe al een aantal jaar mee) weet ik ook dat het heel veel voldoening oplevert en eigenlijk best makkelijk vol te houden is. Ik wil mensen helpen door te wijzen op de gezonde alternatieven. En dat zal ik ook uitdragen bij alle officiële gelegenheden waar ik als wethouder de komende maand bij betrokken ben. Daarbij zal ik zichtbaar het IkPas polsbandje dragen.”
Esther Ruijven
“Ik doe mee met Ik Pas omdat het goed is om stil te staan bij je alcohol gebruik”
Lees meer
Esther Ruijven is al zo’n 10 jaar kinderdiëtist. De 47-jarige Esther omschrijft zichzelf als een matige alcoholgebruiker. “Alleen in het weekend of op feestelijke momenten en maximaal 2 glazen per dag. Als ik drink, is het bijna altijd een wijntje. Ik doe mee met Ik Pas omdat het goed is om stil te staan bij je alcohol gebruik. Hoe hoger mijn gebruik, hoe hoger bijvoorbeeld mijn kans op borstkanker. Door een maand te stoppen, kom ik er achter hoe vaak ik dan “nee” moet gaan zeggen en hoe vaak ik werkelijk iets met alcohol drink. Hoe is het om dat dan niet te doen en is dat ook een goede optie voor na deze IkPas maand? Wat ga ik kiezen als alternatief om te drinken op het moment dat ik anders een wijntje zou kiezen? Allemaal vragen waar ik in januari antwoorden op ga proberen te vinden. Ik ga proberen anderen mee te krijgen om deze maand dezelfde keuze te maken en zo gezamenlijk de uitdaging aan te gaan.” Ga jij samen met Esther de uitdaging aan?
Jermain de Bies
“Ik wil de Rijswijkse jeugd meegeven dat je geen drank nodig hebt om het gezellig te hebben”
Lees meer
Jermain de Bies (39) is al vier jaar actief als jeugdwerker bij Welzijn Rijswijk. Hij is in januari één van de ambassadeurs van de Ik Pas-campagne. Vanuit zijn functie is hij een rolmodel voor de Rijswijkse jeugd. Vanuit deze rol kan hij jongeren enthousiasmeren om mee te doen met de campagne. “Doordat ik zelf ook deelneem is het makkelijker om anderen ook te motiveren. Ik wil de Rijswijkse jeugd inspireren om mee te doen en ze meegeven dat je geen drank nodig hebt om het gezellig te hebben. Tevens wil ik op deze manier een gezonde leefstijl bij mezelf en anderen stimuleren. Ik ken veel Rijswijkse jeugd en denk dat ik een goed boegbeeld en goede motivator ben betreft deze campagne. Ik ga proberen mijn doelgroep te overtuigen ook mee te doen met deze campagne en de focussen leggen op het hoe samen te behalen van het doel!”
Roelof van den Bos
“Desnoods stappen mensen later in de maand in, maar dan moeten ze het wel een maand volhouden”
Lees meer
Al sinds 1995 is Roelof van den Bos (53) actief bij de politie. In januari doet hij mee met #ikpas. “Het wordt mijn derde keer, ik doe sinds 2020 mee. Ik drink alleen in de weekenden, en niet in de weekenden als ik moet werken. Ik drink dan gewoon met mate. De ene keer wel eens meer dan de andere keer, maar nooit in staat van dronkenschap. Ik ben ambassadeur van Ik Pas, en wil dit bij iedereen kenbaar maken. Ik hoop dat meerdere mensen dit gaan doen. Desnoods stappen ze later de maand in maar ze moeten het dan wel een maand gaan volhouden.”

Happy Fit 0-100 leidt tot een duurzaam netwerk van verenigingen, welzijn, zorg en maatschappelijke instellingen en versterkt de gezondheidsbeleving in Rijswijk. Dit samenwerkingsverband biedt een solide basis om voor alle doelgroepen een gezonde leefstijl aan te leren of te behouden.

Happy Fit is een programma van gemeente Rijswijk.